Lískové oříšky pražené blanšírované 50g Množství:: 50g


36,50 Kč

Unikátní produkt Lískové oříšky pražené blanšírované 50g Množství:: 50g od výrobce Nutworld.cz u nás najdete téměř zadarmo za 36,50 Kč.

  Skořápkové plody Složení:  Lískové ořechy jádra  100%. Skladování:  Skladujte na temném, chladném a suchém místě Minimální trvanlivost:  5 - 6 měsíců Země původu:   Turecko, Gruzie Může obsahovat stopy lepku, ostatních skořápkových plodů, arašídů, sóji a sezamu.    energetická    hodnota:  2731kj /654kcal     tuky:  62g  z toho nasycené   mastné kyseliny:  4,5g  sacharidy:  11g  z toho cukry:  4,3g  bílkoviny:  14g  sůl:  0,01g   Snad všemi oblíbené lískové ořechy , které se dají často najít na zahradách, okrajích lesa či u polních cest. A co vlastně hledáme? Vyšší keř z čeledi břízovitých obývající takřka celou Evropu s působností dosahující až do chladného Norska a k polárnímu kruhu.   Ačkoliv je líska obecná tak hojně rozšířena, mnohem častěji v obchodech vidíme plody příbuzné lísky největší, jejíž plody jsou vyváženy do světa největším producentem Tureckem. Plody lísky obecné jsou mistrem převleků a dají se využít takřka kdekoliv. Sladká či slaná kuchyně? Není problém. V celku, rozdrcené nebo ve formě oříškového másla nebo mléka. Jejich chuť je notoricky známá a používaná bude do konce věků.   Lískové oříšky jsou neuvěřitelně zdravou potravinou, která je lehce dostupná i v českých luzích a hájích. Obsahují vlákninu, vitamin C, D, E, K, B1 a B6, ze stopových prvků je v nich nejvíce zastoupený draslík, fosfor, vápník, síra, hořčík, fosfor, železo, zinek mangan a bór. Z hlediska výživy je ale nejvýznamnější to, že obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin a kvalitních bílkovin. Poznávacím znamením všech ořechů  je nekonečné množství zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Z vitamínu převládá v lískových oříšcích hlavně vitamín E a řada B. Vitamín E je skvělým antioxidantem neboli látkou zabraňující napadání buněk. Napomáhá boji proti stresu, který je příčinou všeho špatného, co se v lidském životě děje. Dlouhodobý nedostatek vitamínu E může v nejhorším případě způsobit neplodnost a řídnutí vlasů.   Olej z lískových ořechů se krom kuchyně využívá právě v kosmetice (vlasové masky) a malířství. Jejich sběr probíhá od září do října, ovlivněný počasím. Samotný plod je uzavřený ve velmi pevné skořápce, která je usazená v „sukýnce“. Právě podle této „sukýnky“ můžeme už na dálku poznat, zda jimi naplnit kapsy, nebo ještě počkat. Z vlastní zkušenosti víme, že pokud je zelená, oříšek nebude ještě úplně ready. V případě hnědé barvy a suché textury máme paradoxně zelenou a sběr může začít. Dřevo lísky je měkké a poměrně dost ohebné. Používá se hlavně v řezbářství a košíkářství. Pro ty, kteří nejsou fanoušky slupky na povrchu plodu máme tip, kterým se jich bezpečně zbavit. Ořechy nejprve několik minut opékáme na suché pánvi. Poté nasypeme na čistou utěrku a tuto vrstvu přikryjeme dalším kusem textilie. Rukami vytvoříme tlak a třením o sobe oříšky přijdou o nahořklou slupku, kterou jako odpadní látku vyhodíme do BIO odpadu. Pokud si rádi vychutnáte chuť lískových ořechů bez slupky bez práce, můžete si od nás zakoupit  blanšírovaná jádra. V případě vašeho zájmu o sladké chutě můžete zkusit naše  oříšky v mléčné čokoládě posypané skořicí.    Určitě jste už slyšeli o  namáčení  oříšků. Chvíle ve vodě ořechům jen prospěje, zbaví je nechtěných látek pro naše tělo. Jediná nevýhoda u této metody je změkčení oříšků. Pokud chcete oříšky stále křupavé, dopřejte jim chvíli v troubě a budou zase jako po prvním otevření z pytlíku. Máte ještě pár minut? Mrkněte na další články , ať v tom oříškovém světě máte jasno.        .
Množství: 50g
Filtr variant Pražené a ochucené ořechy