Lískové ořechy TŘÍBAREVNÉ v celofánu 200g


129 Kč

Designový produkt Lískové ořechy TŘÍBAREVNÉ v celofánu 200g od výrobce Nutworld.cz u nás najdete zlevněný za 129 Kč.

Skořápkové plody Složení: LÍSKOVÁ jádra 31 %, mix čokoládových polev -  poleva z hořké čokolády ( cukr, rostlinný tuk palmový, kakao 9%, SYROVÁTKA z MLÉKA, rýžová mouka, slunečnicový lecitin E322, arabská guma, šelak E904), poleva z bílé čokolády (cukr, rostlinný tuk palmový, SYROVÁTKA z MLÉKA, rýžová mouka, slunečnicový lecitin E322, arabská guma, šelak E904), poleva z mléčné čokolády (cukr, kakaové máslo, sušené MLÉKO, kakaová hmota, rostlinné tuky (palmový olej, olej z máslovníku, Sal, Illipe, Kokum gurgi, olej z jader manga), MLÉČNÝ tuk, sušená SYROVÁTKA (MLÉKO), LAKTOZA(MLÉKO), emulgátory: slunečnicový lecitin a E476, aroma),leštící směs (tapiokový škrob, cukr, leštící látka: šelak, kokosový olej, regulátor kyselosti: kyselina citronová, konzervant: kyselina sorbová)). Obsah kakaové sušiny nejméně 25%. Vedle kakaového másla obsahuje čokoláda rostlinné tuky. Alergeny vyznačeny ve složení velkým písmem Skladování:  Skladujte na temném, chladném a suchém místě Minimální trvanlivost:  4 - 8 měsíců Země původu: Česká republika, Velká Británie  Může obsahovat stopy lepku, ostatních skořápkových plodů, arašídů, sóji a sezamu.    energetická    hodnota:  2406kj /578kcal     tuky:  39g  z toho nasycené   mastné kyseliny:  16g  sacharidy:  48g  z toho cukry:  46g  bílkoviny:  7,1g  sůl:  0,1g   Snad všemi oblíbené lískové ořechy , které se dají často najít na zahradách, okrajích lesa či u polních cest. A co vlastně hledáme? Vyšší keř z čeledi břízovitých obývající takřka celou Evropu s působností dosahující až do chladného Norska a k polárnímu kruhu. Plody lísky obecné jsou mistrem převleků a dají se využít takřka kdekoliv. Sladká či slaná kuchyně? Není problém. V celku, rozdrcené nebo ve formě oříškového másla nebo mléka. Jejich chuť je notoricky známá a používaná bude do konce věků.   Lískové oříšky jsou neuvěřitelně zdravou potravinou, která je lehce dostupná i v českých luzích a hájích. Obsahují vlákninu, vitamin C, D, E, K, B1 a B6, ze stopových prvků je v nich nejvíce zastoupený draslík, fosfor, vápník, síra, hořčík, fosfor, železo, zinek mangan a bór. Z hlediska výživy je ale nejvýznamnější to, že obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin a kvalitních bílkovin. Poskytují obrovský zdroj energie pro naše tělo. Pouhých 50 gramů vám pokryje energii na hodinovou tělesnou aktivitu.  Jsou loupané za studena a nejsou nijak jinak tepelně zpracované, tudíž si uchovávají komplexní a vyvážený poměr všech užitečných látek.   Poznávacím znamením všech ořechů  je nekonečné množství zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Z vitamínu převládá v lískových oříšcích hlavně vitamín E a řada B. Vitamín E je skvělým antioxidantem neboli látkou zabraňující napadání buněk. Napomáhá boji proti stresu, který je příčinou všeho špatného, co se v lidském životě děje. Dlouhodobý nedostatek vitamínu E může v nejhorším případě způsobit neplodnost a řídnutí vlasů.   Olej z lískových ořechů se krom kuchyně využívá právě v kosmetice (vlasové masky) a malířství. Jejich sběr probíhá od září do října, ovlivněný počasím. Samotný plod je uzavřený ve velmi pevné skořápce, která je usazená v „sukýnce“. Právě podle této „sukýnky“ můžeme už na dálku poznat, zda jimi naplnit kapsy, nebo ještě počkat. Z vlastní zkušenosti víme, že pokud je zelená, oříšek nebude ještě úplně ready. V případě hnědé barvy a suché textury máme paradoxně zelenou a sběr může začít. Dřevo lísky je měkké a poměrně dost ohebné. Používá se hlavně v řezbářství a košíkářství. Pro ty, kteří nejsou fanoušky slupky na povrchu plodu máme tip, kterým se jich bezpečně zbavit. Ořechy nejprve několik minut opékáme na suché pánvi. Poté nasypeme na čistou utěrku a tuto vrstvu přikryjeme dalším kusem textilie. Rukami vytvoříme tlak a třením o sobe oříšky přijdou o nahořklou slupku, kterou jako odpadní látku vyhodíme do BIO odpadu. Pokud si rádi vychutnáte chuť lískových ořechů bez slupky bez práce, můžete si od nás zakoupit  blanšírovaná jádra Určitě jste už slyšeli o  namáčení  oříšků. Chvíle ve vodě ořechům jen prospěje, zbaví je nechtěných látek pro naše tělo. Jediná nevýhoda u této metody je změkčení oříšků. Pokud chcete oříšky stále křupavé, dopřejte jim chvíli v troubě a budou zase jako po prvním otevření z pytlíku. A pokud patříte mezi klasiky, zkuste naše  naturální 13/15  nebo  blanšírované pražené. Máte ještě pár minut? Mrkněte na další články , ať v tom oříškovém světě máte jasno.  .